Igranje z muzo & kreativni maček
Kreativni maček? Ja, to je čisto resnično stanje in ima vse spremljevalne simptome “hang over-ja”, le, da pride kot posledica izčrpane kreative. Pa igra? Je tista, ki ustvarjalnosti zopet vdihne lajf in ji dovoli, da se neobremenjeno podi po tvojih mislih. V zapisu izveš, kako v življenje vnesti tip igranja, ki hrani umetniški proces in kakšno je zdravilo za kreativnega mačka.

Igranje je kisik za kreativo

Vedno pogosteje se govori o igranju in “notranjem otroku”. 

 

Jaz grem pri razumevanju igre še korak dlje. Kadar se preveč resno lotim česarkoli v življenju, postanem po hitrem postopku zamorjena kot siva, deževna nedelja. Bljaki! Moja narava je namreč predvsem igriva in ognjevita. In na koncu dne ugotoviš, da je življenje ena velika igra – seveda pogosto sila nepoštena in naporna. A še vedno igra. Zato se čim pogosteje poskušam opomniti na dejstvo, da se z besedami igram. Nobene potrebe ni po tem, da v tej igri zmagam. Samo igrati se moram.

 

Citiram en odstavek iz knjige Essentialism. Govori namreč tudi o moči igre, povezane s kreativnostjo.

 

The word school is derivated from the Greek word schole, meaning “leisure”. Yet our modern school system, born in the Industrial Revolution, has removed the leisure – and much of the pleasure – out of learning. Sir Ken Robinson, who made the study of creativity in school his life’s work, has observed that insteda of fuelling creativity through play, schools can actually kill it. We have sold ourselves into a fast-food model of education, and it’s impoverishing our spirit and our energies as much as fast food is depleting our physical bodies.” 

 

Povedano z mojimi besedami? Muza navdiha pač ne sedi za pisalno mizo, marveč je neukrotljiva pobalinka, ki se ves čas potepa naokrog. Domov je ne moreš priklicati na žvižg, kot psa. Z njo se moraš igrati, jo loviti in se iti skrivalnice. Le tako se ti bo približala.

 

Ta mentaliteta je spremenila moj celoten pogled na delo, ustvarjanje in življenje, ki ga živim. Globoko v sebi sem namreč ves čas vedela, da je “hustle” oziroma garaška mentaliteta eno navadno sranje. Že res, da je treba zavihati rokave in delo opraviti. A dokler to počnemo z občutkom, kot bi nam nekdo privezal zaporniško kroglo okoli noge, tako dolgo bomo zgolj trpeli, naše delo pa bo v najboljšem primeru povprečno.

 

Igra in čas zase nista izguba časa! Kreativnost pač ne živi v 8-urnem delavniku ali strogi “to-do” listi. Včasih se cel teden pripravljaš na delo, ki ga potem opraviš v eni uri. A v resnici ti je delo vzelo teden dni in uro časa. To je ustvarjalnost.Si za bolj konkretne ideje o igri?

Ali veš, da se med igro hitreje učimo, postajamo bolj fleksibilni, fizično močnejši in dejansko tudi bolj pametni (razvija se zmožnost reševanja kompleksnejših problemov). Igra ni samo “igra”, marveč bi bili brez nje vsi eni navadni butci, ker se ne bi bili zmožni naučiti preživeti.

 

Kaj je zate igra? Zame je to skakanje s psom po stanovanju. Pa dolgi sprehodi in preskakovanje zebre na prehodih za pešce. Pa ples, ko me nihče ne gleda. In joga z zaprtimi očmi, ko dovolim, da me telo samo vodi – skozi igrivost. Ali pa zabavanje ljudi okoli sebe s sarkastičnimi štosi. Mi pa manjka še kakšne druge vrste igre – pogosteje bi lahko kartala, včasih sem rada skakala gumi twist in postavljala domine. Kdo pravi, da ne smeš na gugalnico v park? Ali početi karkoli drugega utrganega? To omejitev si si dal/a zgolj sam/a. Verjemi, po eni dobri igri boš takoj poln/a idej!

 

 

Zdravilo za kreativnega mačka

Kreativni maček je čisto resnično stanje! Že res, da kreative ne moreš nikoli do konca porabiti, saj sama sebe hrani. Vendar pa vsake toliko potrebuje počitek. Pri meni je običajno tako, da kadar se intenzivno posvečam večjemu projektu (nov produkt, lansiranje večje kampanje, priprava na zahtevnejše predavanje, … ) po končanem delu nisem zmožna nekaj časa delati podobnih stvari. To je najbolj očitno, ko pišem nov produkt. Čim ga lansiram, imam hudega kreativnega mačka. Nekaj dni do nekje 2 tedna (odvisno od zahtevnosti dela) imam hud odpor do dela. Vsakič, ko se spravim pred računalnik, da bi kaj napisala, se zalotim, da počnem vse drugo – samo pišem ne. Moj “možgan” pa se obnaša popolnoma enako, kot po prekrokani noči – nikakor se ne more zbrati in kar nekam lenoben je.Kot obstajajo zdravila za cajtanje mačka po prepiti noči, tako obstajajo tudi napoji in žavbe za kreativnega mačka.

  • Prvo pravilo je, da si dovoliš kakšen neproduktiven dan. Pri kreativnem mačku ne velja rek: “Ako ne ide milom, ide silom.”
  • Hiter recept je ustvarjanje nečesa drugega. Nečesa, kar počneš izključno in zgolj iz užitka. Pri meni je to risanje (ali bolje rečeno – poskusi risanja?) v programu Procreate. Zate je to morda vrtnarjenje, kuhanje, ples, pospravljanje – karkoli! Nič ni bolj ali manj učinkovito.
  • Gibanje vedno vžge. Če se le da, se našportaj tako intenzivno, da boš potem za kakšne dve uri zadremal/a. Ko se zbudiš, se bo kreativa zbujala s tabo.
  • Okloftaj perfekcionista v sebi. Nisi popoln/a. Tvoje delo tudi ne. In ravno nepopolnosti nas delajo zanimive, človeške, dostopne, všečne. Zatorej skloftaj perfekcionista v sebi in na široko objemi zmešnjavico.Več o svojih pristopih h kreativi in načinih za bolj slastno ustvarjanje s teboj delim v TEKSTOČIPSU, mesečnem cajtgu za kreativce, ki ga najdeš TUKAJ >>Prijava na novičke

Zgodbe. Znanje. Pripovedi. Trendi. Novosti. Učenja. Druženje. Vse to in še več -direkt v žilo (no, v tvoj inbox :D ).

Bralci pravijo *citiram*, da so moje e-novičke edine na domači sceni, ki jih preberejo od začetka do konca. Da bi še. Pa da imajo cel obred – si skuhajo kavo in v miru berejo. Kaj to pomeni zame? Eno ogromno čast. Hvala. Pa zate? Boš ugotovil/a sama, ko boš začel/a prebirati tedensko dozo zgodbarjenja. Pridruži se nam v insajderski bazi e-novičk.

S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov. Brez skrbi, nobenega spama, emailov tretjih podjetij in druge navlake.
Samo vsebina, vezana na spletno stran Gia Copywriting. Varovanje zasebnosti

Živa

Sprehajajoč se med zgodbarjenjem in tekstopisjem. Skrita v gozdu z leposlovjem, čvekava na Instagramu z marketinškimi prijemi na dlani. Vse dobre stvari so tri, je vedno z nagajivimi očmi dejala moja babi, ko mi je v dlan potisnila troje sladkarij. In moje pisanje je ravno tako sestavljeno iz treh dobrot: predajanja znanja in učenja trikcev marketinga; vabila k razmisleku in vpogledu vase; ter čistega užitka ob pisanju / branju zgodb.

Naj se vsaj za trenutek brzenje mimo dražljajev vsakdana umiri, ko si dovoliš predati se črkam, besedam, stavkom pred teboj.

SPLETNI SVET

Prodaja s pomočjo ritualov

Rituali niso samo neke voodoo čudaške coprnije, marveč se jih oglaševalci prav spretno in prefinjeno poslužujejo. Odkrij kultne oglaševalske rituale in ugotovi, kako lahko tudi ti svojo ponudbo povežeš z njimi.

PREBERI »

Cajtng za kreativce. Mesečnik z rubrikami, ki se raztezajo od konkretnega znanja do svobodnjaškega vsakdana ustvarjalcev.
Že od 2,99 €/m.

Individualne rešitve za brande, ki si upajo štrleti iz povprečja. Hitri pregledi tekstov, mentorski pristop in zgodbe, kot si jih nisi povedal/a še nikoli.

Odcumprana družbena omrežja

Napoj znanja in razumevanja, kako pisati za družbena omrežja – brez glavobolov, odpora in sivih las. Brezplačna serija devetih novičk, kjer te vodim čez čeri in pasti pisanja in ustvarjanje vsebine na družbenih omrežjih.

S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov. Brez skrbi, nobenega spama, emailov tretjih podjetij in druge navlake.
Samo vsebina, vezana na spletno stran Gia Copywriting. Varovanje zasebnosti

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. Varstvo podatkov.