Čas je zdaj!
Kot vrtavka, ki v neskončnost rotira samo sebe, sem se vrtela okoli enega in istega vprašanja - kako naprej? Staro sem prerasla, novo se šele rojeva. Jaz pa čepim v vmesnem prostoru, kot se skrijem za drevo v gozdu - zmedena, s preveč neznankami, na katere nimam odgovorov.

Našla sem nove podvige. Izzive, ki so moje misli preusmerili od dela, kariere, ustvarjanja. Zaljubila sem se v vršace visokogorja, se predala objemu skalnatih sten, se s knjigo zabubila v hammock, se pridružila programu aeq dihanja, začela oboževati svoje boleče telo na joga blazini, skuhala nešteto kav na parkiriščih na majhnem gorilniku, ki ga nosim s seboj, popisala na desetine strani v dnevniku, vriskala od adrenalina na ovinkih čez tisoče kilometrov asfalta in še in še … Odprla sem se novim, srčnim prijateljstvom in še naprej ostajala zvesta svojim nazorom. Zavračala sem vsakršno romantično povabilo (čeprav sem včasih morala pobegniti, ker sem se komaj zadržala, da ne bi naredila neumnosti) in se odrekla vsem opojnim napojem in substancam – za odgovor na tako veliko vprašanje namreč potrebujem trezno glavo in mirno srce. Nobenega zapletanja že tako zblojene glave. Stoicizem, help me!

 

Tri mesece sem že v Sloveniji. Ko sem zapuščala Tenerife (s srcozlomom, btw, ki se je še kakšen mesec zdravil), je bila moja misija jasna – domov prihajam, da kariero spravim v novo strugo; dokončam neizpovedane zgodbe; in vandram po naravi. Ko zastavim nove temelje, spet poberem šile in kopita – neznano kam.


Tri mesece je trajalo, da sem si končno priznala celotno resnico. Vedno ista zgodba. Moje življenje nikoli ni šlo po ustaljenih smernicah. Še vsakokrat, ko sem v kakšno stvar vložila celo sebe, sem jo sčasoma prerasla. Takrat sem jo morala pustiti za seboj. Konkreten poligon za nenavezanost je to. In veš kaj? Danes stojim na tektonski prelomnici kariere. Dolgo sem si zatiskala oči in se slepila, da bom staro lahko samo malce pregnetla in na vrh vsega dodala še novo – simpl, kot bi posula bleščice na voščilnico. Pa ne bo šlo. Lep del starega renomeja lahko zaženem direktno v kanto za bio odpadke, da se razgradi. Medtem pa svoje ideje zasajam v svežo pognojeno zemljo. Ranljive so še, kot zvončki, ki si neustrašno utirajo pot čez zadnji spomladanski sneg.

 

Kakšna je ta misteriozna resnica, ki je tako dolgo nisem hotela videti? Dejstvo, da so pod plastmi vsega mojega delovanja vedno ene in iste stvari – ena in ista zanimanja, ki narekujejo tempo mojega ustvarjanja. Od nekdaj me je zanimalo “samo” tole: raziskovanje skrivnosti življenja, poglabljanje v človeško naravo, vandranje po divjini in ustvarjanje. Ustvarjanje z namenom, da naučeno predajam naprej. Verjamem, da sem na svetu zato, da preko lastnih raziskovanj odkrivam resnico in jo na svoj način, z “magijo svojih možganov” delim v obliki zgodb z vsakomer, ki jo je pripravljen slišati. 

 

Ta ista radovedna, kreativna sila me je peljala čez nešteto življenjskih področij (oh, ko bi vedel/a, kaj vse sem v teh piščančjih 30ih letih že počela) in me pripeljala tudi do marketinga. A v klasičnem pomenu besede sem ga že zdavnaj prerasla. Zavedam se, da ti lahko dam mnogo več, kot znanje, kako obračati besede in pisati objave za družbena omrežja. In moja dolžnost je, da sledim klicu v srcu.

 

Glas mojega srca, ko pride do pomembnih korakov, ni, kot bi si ga človek predstavljal – nežen, tih, mil, puhast – kot kakšna vilinka iz risanke. Pri meni ta glas rjove kot lačna volkulja, me žge od znotraj kot tisoč gorečih bakel (dobesedno se začnem noro potiti, ko srce spregovori), uporablja trike stare coprnice in mi niti za sekundo ne dovoli, da bi ga utišala, pa četudi si v ušesa potisnem čepke ali na glavo poveznem ta velike slušalke z najljubšo elektroniko do konca na glas. Z bojevniškim duhom nažene moje strahove žejne čez vodo in vztraja, dokler končno ne dojamem.

 

Pa sem dojela. Zmatrana od upiranja, sitna od občutka nesmiselnosti in predana trenutku tukaj in zdaj, ker sem se utrudila med bežanjem od tistega, kar sem morala sprejeti. Dojela sem 5 stvari:

 

#1 Problemi so kot zahrbten plevel.

Ne da se jih rešiti, ker bi to pomenilo blaženje simptomov, ne pa odprava dejanskega vzroka. Ko najdeš vzrok problema, ga moraš izruvati s korenino vred, sicer se bodo problemi ponavljali. Pri meni konkretno je to pomenilo, da moram nehati iskati načine, kako staro karierno pot stlačiti v nov model, marveč odkriti, kateri deli so skladni z novim, kateri pa morajo biti izruvani iz mojega življenja.

 

#2 Itak sam greš!

Med seansami aeq dihanja sem ugotovila, da mi priprava na delo (vdih) vzame ogromno časa in da pri izvedbi (izdih) zavlačujem, kolikor se le da. Ne morem oporekati tej mentaliteti, ker se zavedam, da se v največjem možnem loku izogibam najpomembnejšim korakom v življenju. Ker me je strah – tako, kot vsakogar, ki se podaja v neznano. Že lani poleti sem s tem namenom odprla profil in blog “Sam greš!” ki pa (klasika) zdaj čaka na nove objave. Mentaliteto “Sam greš!” potrebujem jaz vsaj 2x toliko, kot jo potrebuješ tudi ti. 

 

#3 Minimalizem in stoicizem sta odgovor.

Letos sem začela aktivno prakticirati prakso minimalizma. Podarila / zavrgla / reciklirala sem, tako, “na uč”, eno petino vsega svojega imetja. Nehala sem se ličiti, si lakirati nohte, nositi nakit in komplicirati. Pa še ne bo dovolj. Veš zakaj? Ker sem morala zminimalizirati tudi svoj urnik, projekte, sodelovanja – če sem sploh hotela narediti prostor za vse, kar prihaja. Stoicizem sem kot poglavitno življenjsko filozofijo sprejela lansko poletje. Rekla bi, da sem še vedno na “level 1”, če ga primerjam z video igrico. Že prvi nivo me je naučil, kaj to pomeni zdržati z nemirom (ohja, anksioznost) in kako bolj modro zagristi v spremembe. Več o teh dveh “rešiteljih lajfa” povem kdaj drugič.

 

#4 Nisem narejena za indoor living

Uff, sedenje za računalnikom. Še zdaj mi ni jasno, kako sem včasih lahko sedela, sedela, sedela po tja do 18 ur na dan. Zdaj ne zdržim več kot nekaj ur v kosu. Priznati sem si morala, da nisem narejena za življenje med štirimi stenami, priklenjena za računalnik. Ko preživim dovolj časa zunaj, ustvarjam neprimerljivo bolje in hitreje, kot pa, kadar vsa zvita zrem v ekran in si prigovarjam, “samo še tole”. Da pa bi lahko uskladila outdoor & indoor living, je potrebna ogromna sprememba v perspektivi – ideje moram nabirati po poti, ko pa se vsedem k delu, pisati hitro in učinkovito. 

 

#5 Če ne govorim resnice, lažem

Tale je boleča. Lažnivka nisem nikoli bila. Na čelu mi piše, da nisem povedala vse resnice, če kaj skrivam. Še takrat, ko bi bilo bolje, da resnico malce prikrojim, mi to nikakor ne gre z jezika. Potem sem se vprašala – ampak, če ne zapišeš vse resnice, kaj potem to pomeni? Jah, laganje. No, to pa je proti vsem mojim načelom. Zato se ne mislim več pretvarjati, da je marketing “centar mog sveta” – ker ni. Zgodbe so. Raziskovanja so. Hribi so. Knjige so. Pogovori o tem, kako življenje deluje, tudi. 

 

Čas je zdaj … kaj to v praksi pomeni? Kaj se skriva za tem 6828 znakov dolgim uvodom? Čas je zdaj pomeni, da sem se odločila, kakšno mesto bo na trgu zavzela Gia Copywriting; kaj bom storila s svojima drugima dvema blagovnima znamkama Sam greš! In Vivi’s Wild Stories ter v katero smer bom razvijala svoje kreativno življenje.

 

 

POVZETEK – ČAS JE ZDAJ V PRAKSI:

  • Gia Copywriting bo še naprej izobraževalna platforma. Bom pa vedno manj pozornosti posvečala marketinškim trikom in vedno več energije namenjala zgodbarjenju.
  • Ne sprejemam več nobenih novih projektov po “starem kopitu” (striktni marketing, strategije, oglaševanje, … ). Delala bom samo še z blagovnimi znamkami, za katere bom pisala vsebinske zgodbe (ki so itak osnova vsega) za njihovo online prezenco. Če te ta del zanima, si oglej, kako poteka sodelovanje z menoj TUKAJ >>
  • Vedno več moje vsebine bo bolj osebne narave. Vzela te bom tudi s seboj skozi časovni stroj in napisala, kar še s Tenerifov čaka nedokončano ter te popeljala na nova vandranja. Vse to in še več te čaka v TEKSTOČIPSU!
  • Pisala bom “raw”, nepopeglane, resnične zgodbe. Nisem popolna in da bi ti moja odkrivanja pomagala, mi ni še treba biti na “cilju”. Če se jaz dajem z neko težavo, le-ta gotovo grize še vsaj 100 mojih bralcev. In zato sem začela s snemanjem Instagram storyjev, kjer odpiram debate o kreativi, pisanju in marketingu.
  • Ko postavim temelje, grem spet za nosom po svetu. Pisati zgodbe drugih ljudi, iskati lepoto v tem kaotičnem času in spoznavati sebe. Tebe pa preko besed vzamem s seboj.In veš kaj? Vesela – ma kaj vesela, noro hvaležna bom – če me boš z užitkom prebiral/a še naprej. In če boš svoje veselje do potapljanja v moje zapise delil/a še s kom, za kogar meniš, da mu bodo moje besede dobro dele.

 

Prijava na novičke

Zgodbe. Znanje. Pripovedi. Trendi. Novosti. Učenja. Druženje. Vse to in še več -direkt v žilo (no, v tvoj inbox :D ).

Bralci pravijo *citiram*, da so moje e-novičke edine na domači sceni, ki jih preberejo od začetka do konca. Da bi še. Pa da imajo cel obred – si skuhajo kavo in v miru berejo. Kaj to pomeni zame? Eno ogromno čast. Hvala. Pa zate? Boš ugotovil/a sama, ko boš začel/a prebirati tedensko dozo zgodbarjenja. Pridruži se nam v insajderski bazi e-novičk.

S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov. Brez skrbi, nobenega spama, emailov tretjih podjetij in druge navlake.
Samo vsebina, vezana na spletno stran Gia Copywriting. Varovanje zasebnosti

Živa

Sprehajajoč se med zgodbarjenjem in tekstopisjem. Skrita v gozdu z leposlovjem, čvekava na Instagramu z marketinškimi prijemi na dlani. Vse dobre stvari so tri, je vedno z nagajivimi očmi dejala moja babi, ko mi je v dlan potisnila troje sladkarij. In moje pisanje je ravno tako sestavljeno iz treh dobrot: predajanja znanja in učenja trikcev marketinga; vabila k razmisleku in vpogledu vase; ter čistega užitka ob pisanju / branju zgodb.

Naj se vsaj za trenutek brzenje mimo dražljajev vsakdana umiri, ko si dovoliš predati se črkam, besedam, stavkom pred teboj.

SPLETNI SVET

Prodaja s pomočjo ritualov

Rituali niso samo neke voodoo čudaške coprnije, marveč se jih oglaševalci prav spretno in prefinjeno poslužujejo. Odkrij kultne oglaševalske rituale in ugotovi, kako lahko tudi ti svojo ponudbo povežeš z njimi.

PREBERI »

Cajtng za kreativce. Mesečnik z rubrikami, ki se raztezajo od konkretnega znanja do svobodnjaškega vsakdana ustvarjalcev.
Že od 2,99 €/m.

Individualne rešitve za brande, ki si upajo štrleti iz povprečja. Hitri pregledi tekstov, mentorski pristop in zgodbe, kot si jih nisi povedal/a še nikoli.

Odcumprana družbena omrežja

Napoj znanja in razumevanja, kako pisati za družbena omrežja – brez glavobolov, odpora in sivih las. Brezplačna serija devetih novičk, kjer te vodim čez čeri in pasti pisanja in ustvarjanje vsebine na družbenih omrežjih.

S prijavo se strinjaš, da si dodan/a v bazo email prejemnikov. Brez skrbi, nobenega spama, emailov tretjih podjetij in druge navlake.
Samo vsebina, vezana na spletno stran Gia Copywriting. Varovanje zasebnosti

Ta spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. Varstvo podatkov.